Obstakels zoals persoonlijkheidsverschillen, slechte communicatie en leiderschapsproblemen kunnen de weg naar succesvolle implementaties belemmeren, maar ook financiële of technische aspecten. Om deze uitdagingen aan te pakken, moeten we de factoren identificeren die het succes van een implementatie kunnen beïnvloeden. Dit helpt bij het ontwerpen van effectievere strategieën en het proactief aanpakken van potentiële belemmeringen.
Echter, het bereiken van overeenstemming tussen de verschillende belanghebbenden, van projectleden tot afdelingen en eindgebruikers, is vaak moeilijk. Door deze verschillen in kaart te brengen, kunnen we een gefundeerde dialoog aangaan, begrip creëren en de samenwerking bevorderen. Dit leidt tot betere resultaten en verbetert uiteindelijk de zorg voor de patiënten.
Dat is waar onze Implementatie Radar om de hoek komt kijken. Deze geautomatiseerde tool versnelt het proces, bespaart kosten en stelt u in staat om snel een gedetailleerde analyse te verkrijgen van mogelijke obstakels.
De Radar bestaat uit diverse thema’s, die zowel de ‘harde’ als de ‘zachte’ dimensies van implementatie behandelen. De ‘harde’ kant richt zich op de tastbare, meetbare aspecten van implementatie, zoals technische elementen, systemen, procedures en structuren. Aan de andere kant kijkt de ‘zachte’ kant naar de menselijke en sociale factoren die een succesvolle implementatie beïnvloeden. Hier vallen zaken als betrokkenheid van medewerkers, communicatie, verandervermogen en organisatiecultuur onder.
De inzichten die door de Implementatie Radar worden gegenereerd, vormen de basis voor een productieve dialoog, waarbij de verschillende partijen de knelpunten kunnen bespreken en effectieve oplossingen kunnen vinden. Deze analyse is waardevol in alle fasen van een implementatieproject. Want gedeelde beelden over het implementatieproces – ook al zijn deze verschillend – vormen het beginpunt van een gemeenschappelijk proces van verbetering.

Eerst activeren we de Implementatie Radar onder de belanghebbenden, waardoor we essentiële data genereren. De belanghebbenden ontvangen een inlog voor onze online tool, waar ze dieper kunnen ingaan op de implementatiethema’s om zo hun visie en feedback te delen. Deze data analyseren we vervolgens zorgvuldig en presenteren onze bevindingen, vergezeld van een weloverwogen advies. Na de presentatie begeleiden we de dialogen tussen de betrokken partijen, gericht op het bereiken van gemeenschappelijk begrip en aanpak. Tot besluit bieden we ondersteuning indien gewenst bij de uitvoering, zorgend dat de besproken uitkomsten in daadwerkelijke, positieve resultaten resulteren.
De Implementatie Radar is gebaseerd op uitgebreid literatuuronderzoek en gesteund door zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, uitgevoerd in het kader van de master Innovatie in de Zorg en Welzijn HU Utrecht. Het werd ontwikkeld met bijdragen van implementatie-experts, sectorbestuurders en innovatiespecialisten om ervoor te zorgen dat het relevant en praktisch toepasbaar is.