De implementatieradar

Kunt u met overtuiging beweren dat de implementatie van innovatie in uw organisatie optimaal verloopt? Het verbeteren van het implementatieproces vereist het identificeren van factoren die het succes van een implementatie kunnen beïnvloeden. Echter, het is één ding om een goede analyse te maken om obstakels te identificeren; het is vaak nog lastiger om deze ‘diagnose’ om te zetten in een gedeeld beeld dat leidt tot gerichte interventies.

Dat is waar onze Implementatie Radar van pas komt. De Radar omvat diverse thema’s die zowel de ‘harde’ als de ‘zachte’ dimensies van implementatie behandelen, zowel boven als onder de waterlijn van de organisatorische ijsberg. De ‘harde’ kant richt zich op de tastbare, meetbare aspecten van implementatie, zoals technische elementen, systemen, procedures en structuren. De ‘zachte’ kant richt zich op menselijke en sociale factoren die een succesvolle implementatie beïnvloeden, waaronder zaken als betrokkenheid van medewerkers, ervaren leiderschap, communicatie, verandervermogen en organisatiecultuur.

Deze geautomatiseerde tool versnelt het proces, bespaart kosten en stelt u in staat snel een gedetailleerde analyse te verkrijgen van mogelijke obstakels door de verschillende perspectieven van belanghebbenden in kaart te brengen. Dit leidt tot betere kansen en resultaten met betrekking tot implementatie, motiveert medewerkers die soms over afdelingsgrenzen heen werken en verbetert uiteindelijk de zorg voor patiënten.

De inzichten die door de Implementatie Radar worden gegenereerd, vormen de basis voor een productieve dialoog, waarbij sleutelpersonen met verschillende disciplines de knelpunten kunnen bespreken en zelf effectieve oplossingen kunnen vinden. Deze dialoog is waardevol in alle fasen van een implementatieproject.

Hoe werkt de radar?

We beginnen met een systemische analyse met betrekking tot de belanghebbenden rond de implementatie in uw organisatie. Wie is er in welke mate betrokken? Deze partijen ontvangen een inlog voor onze online tool, waar ze dieper kunnen ingaan op de implementatiethema’s om zo ‘anoniem’ hun visie en feedback te delen. Deze data analyseren we vervolgens zorgvuldig en wij presenteren onze bevindingen, vergezeld van een weloverwogen advies. Mits gewenst, begeleiden wij na de presentatie de dialogen tussen de betrokken partijen, gericht op het bereiken van een gemeenschappelijk begrip en aanpak.

Tot besluit bieden we – indien gewenst – ondersteuning bij de uitvoering van interventies, zorgend dat de besproken uitkomsten in daadwerkelijke, positieve resultaten resulteren.

De Implementatie Radar is gebaseerd op uitgebreid literatuuronderzoek en gesteund door zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, uitgevoerd in het kader van de Master Innovatie in Zorg en Welzijn aan de Hogeschool Utrecht. Het is ontwikkeld met bijdragen van implementatie-experts, sectorbestuurders en innovatiespecialisten met zowel praktische als academische achtergronden, om ervoor te zorgen dat het relevant en praktisch toepasbaar is.